Vodopad Ripaljka

Jedan od najimpozantnijih vodopada u Srbiji je Ripaljka u Sokobanji. Nalazi se 200 m ispod Specijalne bolnice Ozren odakle i vodi šumski put do nje. Kako je vodopad na 4.5 km od centra grada, kolima ćete stići za 8 min prateći saobraćajne znakove koji vode do Specijalne bolnice. Ukoliko volite pešačenje, do vodopada Ripaljka ne morate ići asfaltnim putem već stazama koje prolaze kroz predivnu prirodu i za oko sat vremena ćete stići do vodopada.

Vodopad Ripaljka je po Jovanu Cvijiću i najduži vodopad u Srbiji koga pravi reka Gradašnica. Sastoji se od 11 manjih vodopada ili slapova visine oko 40 m. Prvi slap je najviši gde voda pada sa 11 metara. On je i nazvan Ripaljka po narodnom nazivu za skakanje vode tj. „ripanje“. Tu su postavljene klupe i stolovi za uživanje. Nadalje se nadovezuju manji slapovi visine od 0.5 m do 2 m. Reka Gradašnica dalje nastavlja svoj brdsko-planinski put, spušta se u Sokobanju i uliva u reku Moravicu. Deo Sokobanje gde prolazi ova reka se i naziva Gradašnica na kojoj su nekada bile vodenice. Kao uspomena na to vreme, danas radi restoran Stara Vodenica koja je zadržala autentičnost izgleda vremena u kome je napravljena. Na meniju je raznovrsna hrana, od roštilja do pečenja. Restoran na samoj reci ima i mali ribnjak sa kalifornijskom pastrmkom koju možete upecati i dati da vam se spremi. Neposredno uz vodenicu se izdaju apartmani u Sokobanji.

Danas je vodopad Ripaljka stavljen pod zaštitu države kao spomenik prirode i predstavlja zaštićeno prirodno dobro I kategorije. Kao prvi spomenik prirode u Srbiji postoji od 1949. godine kada je doneto „Rešenje o stavljanju pod zaštitu Države, Vodopad Velika i Mala Ripaljka“.

Lokacija

Vodopad Ripaljka
Ozren