Sela Vrmdža

Selo Vrmdža je po strukturi selo razbijenog tipa. Nalazi se 11 km od Sokobanje, u podnožiju planine Rtanj. Selo presecaju Dupleška i Pakleška rečica. Nekada je ovo selo bilo čuveno po uzgoju ovaca. Danas se stanovništvo bavi poljoprivredom, uzgojem koza i voćarstvom. Izdavanje smeštaja je poslednjih godina aktuelno. U selu postoje gazdinstva koja turistima nude pored smeštaja u seoskom apartmanu i domaću hranu.  Pansionski smeštaj u autentičnim i starim kućama uzimaju porodice koje iz gradske buke beže u potpuni mir. Čista, hladna, izvorska voda u selu koja se sliva sa planine Rtanj, napaja seoski vodovod i lokalne bunare što čini Vrmdžu posebnom pa se poslednjih godina u Vrmdži traži i plac više. Južna strana Rtnja ima vrtače prečnika od sto do dvesta metara i dubine do dvadeset metara. Vrtače su tokom cele godine pune leda koji se polako i pravi planinske izvore. Najpoznatiji izvori su izvor Pakleške reke, Vrelce i izvor Lukovice.

U Vrmdžu dolazi sve više stranih turista od kojih neki postadoše i meštani sela. Stara seoska domaćinstva se danas renoviraju, prave se apartmani za smeštaj porodica koje sve više zbog dece dolaze u ovo selo koje ima nedirnutu prirodu. Svako ko dođe u Sokobanju, ne može da propusti sve ono što Vrmdža nudi.

U blizini sela na oko 3 km je Vrmdžansko jezero koji je odlično za izlete. Jezero je nastalo prirodnim putem 1892. godine. Pored jezera je ugostiteljski objekat sa velikim parking prostorom koji nudi razna domaća jela i pečenje. Gosti Sokobanje su redovni posetioci vrmdžanske kuhinje.
Selo ima autentične vodenice potočare od kojih je jedna vodenica postala i ozbiljan ugostiteljski objekat. Turisti iz Sokobanje redovno posećuju Vrmdžu i zbog prave domaće hrane, spremljenu na seoski način.
 
Selo Vrmdža, po Jovanu Cvijiću, postoji još od bronzanog doba. Jedna od atrakcija je i Latin grad koga su navodno sagradili latini. U srednjem veku grad je bio granično utvrđenje prema Bugarskoj. Naselje Vrmdža je poslednji put obnovljeno posle Kosovske bitke, oko 1400. godine. Crkva Sveta Trojica je izgrađena XIII veku na temeljima starijeg hrama. Dugačka je 10 m, široka 3.5 m i visoka 4 m.

Do sela iz Sokobanje vodi nov asfaltni put tako da ovo selo treba obavezno posetiti.

Lokacija

Selo Vrmdža
Vrmdža
Telefon: 018