Sela Sesalac

Na tromeđi opština Sokobanja, Knjaževac i Boljevac je sokobanjsko selo Sesalac, 16 km od Sokobanje. Najpoznatija atrakcija sela je Sesalačka pećina. Pećina je na 3 km od sela, bogata stalaktitima, stalagmitima i travertinskim kadama i dugačka je oko 200 m. Kroz nju teče reka ponornica. Pećina je i dom najveće kolonija slepih miševa na Balkanu. Ispred pećine je i sređeno mesto za izlete gde su drveni stolovi sa klupama i ložištem. Tu je i hladna izvorska voda za piće a iznad pećine je i bazen sa bistrom vodom. U blizini pećine je restoran Pećura sa bogatom ponudom hrane i pića. Tokom leta se ovde okuplja veliki broj turista iz Sokobanje.  

Od Sesalca se putem može stići do sela Bogdinac, na zapadu do Nikolinca i na istoku putem do Milušinca. Magistralnim pututem je ovo selo povezano sa Sokobanjom. Selo nije veliko, ima oko 70 kuća sa školom u centru. Ljudi se bave poljoprivredom i stočarstvom a poslednjih godina je krenulo i izdavanje smeštaja u okviru seoskih domaćinstava.

Iznad naseljenog dela se nalazi mesto Banjica gde je tokom cele godine topla voda što je pravi užitak tokom zime. Za planinare je obeležena planinarska staza koja vodi do vrha Tumba (842 m), a i do Sesalačke pećine.

Lokacija

Selo Sesalac
Sesalac
Telefon: 018