Manifestacije Sokobanje smeštaju i okupljuju turiste

Manifestacije u Soko Banji uvećaju broj turista  - Prva harmonika, Zlatne ruke, Sajam lekovitog bilja, Maraton želja, Uspon na Oštru Čuku i dr. Kulturni događaji u okviru Banjskog kulturnog leta okupljaju turiste i upotpunjuju im boravak. Turistička organizacija Sokobanje ih svake godine tradicionalno organizuje.

MANIFESTACIJE U SOKOBANJI:

PRVA HARMONIKA SOKO BANJA

Prva harmonika je takmičenje najboljih harmonikaša iz zemlje i dijaspore, koje se održava tradicionalno već 4 decenije. Svi pobednici ovog festivala postali su vrhunski majstori, kao npr: Branimir Đokić, Novica Negovanović, Miša Mijatović, Slavko Stefanović itd.
 

SVETOSAVSKE SVEČANOSTI

Održavaju se svake godine 27. januara kada sve sokobanjske škole slave dan Svetog Save. Nakon sečenja slavskog kolača sledi kulturno – umetničkim program ispunjen poezijom, horom i orkestrom. Dobrotvorno društvo Sveti Sava je osnovano 1992. godine kao humanitarna organizacija za promovisanje obrazovanja i humanosti. Glavna aktivnost je svetosavska akademija kada se dodeljuje zlatnik najboljim učenicima Osnovne škole “Mitropolit Mihailo” i Srednje škole “Branislav Nušić”. Na akademiji učestvuju i poznati srpski umetnici i akademci.
 

BANJSKO KULTURNO LETO

Podrazumeva  održavanje koncerata različitih žanrova, pozorišnih predstva, književnih večeri, bioskopa na otvorenom i gostovanja kulturno umetničkih društava.
 

GREEN HEART FEST

Održava od 2016. godine u centru Sokobanje. Učestvuju dobri rok bendovi kao i di-džejevi sa elektro, haus i tehno muzikom. U toku ovog festivala održava se i sajam kraft piva kao i nastupi demo bendova iz Srbije.
 

MARATON ŽELJA

Održava početkom septembra meseca kada učesnici obilaze određene lokacije gde sakupe kupone kako bi učestvovali u nagradnoj igri. Svaki učesnik dobijeni kupon overava na lokalitetu pečatom. Prva lokacija je Drvo želja u parku Banjica gde učesnici dodirnu drvo i zamisle želju. Na izletištu Lepterija, učesnici dolaze do Bogorodice u steni gde se želje napisane na papiru ubacuju u kutiju. Kretanjem uzvodno rekom Moravicom, stiže se do izvora Rujnik ispod Sokograda gde se baca novčić i zamišlja želja. Na kraju se dolazi i do Grudonjskih vodenica gde se overeni kuponi popunjavaju.
 

SESALAČKI KOTLIĆ

Vreme održavanja događaja je 22. jul u organizaciji Udruženja građana Sesalačka pećina i Turističke organizacija Sokobanja. Veliki broj entuzijasta i poznavalaca dobre hrane dolazi do Sesalačke pećine gde se učesnici takmiče u spremanju najukusnijeg kotlića.
 

MEĐUNARODNA IZLOŽBA PASA C.A.C.I.B.

Organizator manifestacije 22. jula je Kinološko društvo Sokobanja i Opština Sokobanja.
 

BASKET TURNIR „3×3“

Održava se jula meseca na Akva parku Podina u organizaciji OKK Sokobanja, SRC Podina i Sportskog Saveza Opštine Sokobanja.
 

BIJENALE EKOLOŠKE KARIKATURE

Svake druge godine (punih 12 godina) učestvuju karikaturisti iz celog sveta. Najbolji rad nagrađuje se Zlatnim Adonisom.
 

ZLATNE RUKE

Praznik narodnog stvaralaštva, takmičenje domaćica u spremanju tradicionalnih jela. Održava se od 1983. godine.
 

SV. JOVAN BILJOBER

Svakog 7. jula (od 1994.) prvom berbom lekovitog bilja te godine, obeležava se početak sakupljanja lekovitog bilja i šumskih plodova u kraju.
 

SAJAM LEKOVITOG BILJA

Organizuje se u jeku letnje turističke sezone. Veoma je inetresantan i za turiste, ali i za meštane.
 

LIKOVNA KOLONIJA SOKO GRAD

Svakog leta, punih 10 godina okuplja istaknute likovne umetnike koji svoja dela izlažu u banjskoj Galeriji.

Glavni nosioci i organizatori kulturnih sadržaja u turističkoj ponudi su Zavičajni muzej i Gradska biblioteka. U Muzeju Soko banje se organizuju izložbe slika, skulptura, knjiga, lekovitog bilja, a mogu se videti i arheološki, etnološki i istorijski eksponati. Ispred same zgrade, inače srednjevekovne kuće u moravskom stilu, uređen je mali amfiteatar koji se leti koristi za pozorišne predstave i književne večeri.

Gradska Biblioteka Stevan Sremac stara više od 130 godina raspolaže sa oko 30 000 knjiga. U njenom okrilju funkcioniše Međunarodni centar za turističku i ekološku dokumentaciju sa vodičima i brojnim monografijama svetskih turističkih centara.
U jedinoj sokobanjskoj Galeriji- legatu poznatog akademskog slikara iz Beograda, Miluna Mitrovića, inače rođenog Sokobanjca, izloženo je oko 150 umetničkih radova (mozaici, ulja na platnu, pasteli).