Manifestacije Sokobanje smeštaju i okupljuju turiste

Manifestacije u Soko Banji uvećaju broj turista  - Prva harmonika, Zlatne ruke, Sajam lekovitog bilja, Maraton želja, Uspon na Oštru Čuku i dr. Kulturni događaji u okviru Banjskog kulturnog leta okupljaju turiste i upotpunjuju im boravak. Turistička organizacija Sokobanje ih svake godine tradicionalno organizuje.
 

MANIFESTACIJE U SOKOBANJI:

 

Prva harmonika Soko Banja

Prva harmonika je takmičenje najboljih harmonikaša iz zemlje i dijaspore, koje se održava tradicionalno već 4 decenije. Svi pobednici ovog festivala postali su vrhunski majstori, kao npr: Branimir Đokić, Novica Negovanović, Miša Mijatović, Slavko Stefanović itd.
 

Bijenale ekološke karikature

Svake druge godine (punih 12 godina) učestvuju karikaturisti iz celog sveta. Najbolji rad nagrađuje se Zlatnim Adonisom.
 

Zlatne ruke

Praznik narodnog stvaralaštva, takmičenje domaćica u spremanju tradicionalnih jela. Održava se od 1983. godine.
 

Sv. Jovan Biljober

Svakog 7. jula (od 1994.) prvom berbom lekovitog bilja te godine, obeležava se početak sakupljanja lekovitog bilja i šumskih plodova u kraju.
 

Sajam lekovitog bilja

Organizuje se u jeku letnje turističke sezone. Veoma je inetresantan i za turiste, ali i za meštane.
 

Likovna kolonija Soko Grad

Svakog leta, punih 10 godina okuplja istaknute likovne umetnike koji svoja dela izlažu u banjskoj Galeriji.

Glavni nosioci i organizatori kulturnih sadržaja u turističkoj ponudi su Zavičajni muzej i Gradska biblioteka. U Muzeju Soko banje se organizuju izložbe slika, skulptura, knjiga, lekovitog bilja, a mogu se videti i arheološki, etnološki i istorijski eksponati. Ispred same zgrade, inače srednjevekovne kuće u moravskom stilu, uređen je mali amfiteatar koji se leti koristi za pozorišne predstave i književne večeri.

Gradska Biblioteka Stevan Sremac stara više od 130 godina raspolaže sa oko 30 000 knjiga. U njenom okrilju funkcioniše Međunarodni centar za turističku i ekološku dokumentaciju sa vodičima i brojnim monografijama svetskih turističkih centara.
U jedinoj sokobanjskoj Galeriji- legatu poznatog akademskog slikara iz Beograda, Miluna Mitrovića, inače rođenog Sokobanjca, izloženo je oko 150 umetničkih radova (mozaici, ulja na platnu, pasteli).