Bovansko jezero

Kupališta Bovanskog jezera su na 15 km od grada. Smeštaj i plaže privlače turiste iz cele Srbije. Jezero je akumulativno, izgrađeno 80-tih godina na reci Moravica za regulaciju sliva Južna Morava. Dugo je 8 km i duboko do 40 m. Najplići deo jezera je onaj koji pripada teritoriji Sokobanje i veoma je atraktivan za ribolovce iz cele Srbije. Bogato je ribom i to kapitalnim primercima. Prilično je posećeno u toku leta, a ponude izdavanja smeštaja se mogu lako naći u selu Trubarevac nadomak vode. Svake godine se održava regata jedrilica u aprilu mesecu. Put do Bovanskog jezera je renoviran pa se i brzo stiže do njega. Ako boravite u nekom smeštaju Sokobanje, treba vam 15 min kolima do jezera.
 

Kupališta na Bovanskom jezeru

Najsređenije obale su u delu gde je ono najšire i najdublje a to je plaža Crvena zemlja smeštena blizu sela Bovan. Kupališta imaju terene za odbojku na pesku, kafiće uz samu vodu, prodavnice i veliki parking za svoje posetioce. Aktuelni su sportovi na vodi i jedriličarenje. Plaža je pod sitnim belim peskom ili šljunkom sa postepenim ulaskom u vodu te je kako takva i veoma atraktivna za turiste. Ima i dosta prostora za kampovanje ukoliko ne možete naći privatni smeštaj u nekoj od vikendica ili apartmanskih kuća koje se bave izdavanjem. Na plaži se iznajmljuju pedaline pa možete uživati u vožnji po jezeru.
 

Ribolov u Sokobanji

Kako njime gazduju i opština Sokobanja i Aleksinac, o ribolovu vodi računa Južna Morava II. Bela riba se peca na celom jezeru, dok se za lov grabljivica ribolovac mora izabrati pravo mesto. U njemu ima krupna deverika, bodorka, karaš, babuška i dr a od grabljivica su som, smudj, štuka i grgeč. Hvatani su kapitalni primerci soma do 105 kg, smuđa do 8 kg i štuke do 11 kg. Štuka se bukvalno na varaličarski pribor može loviti po celom jezeru dok lov smudja traži malo više ribolovačkog iskustva. Som se peca uspešno uglavnom u septembru na živog kedera. Deverike su hvatane i do 6 kg kako na plovak, tako i na dubinsko pecanje. U oktobru se organizuje takmičenje varaličara Srbije. Svake godine nakon lovostaja za belu ribu, Niš i Sokobanja organizuje takmičenje u ribolovu bele ribe.
 

U smeštaju na Bovnu

Izdavanje na Bovnu koriste svi turisti i ribolovci. Možete ga naći u selu Trubarevac i probati prave etno specijalitete. Ukoliko želite uživati sami, onda je najbolji izbor kamp u pitomoj prirodi. Kako ima i vikendica uz samu vodu sa kompletno sređenim sobama, do kojih se i lako stiže, možete provesti veoma kvalitetan odmor uz vodu. Za one koji vole komforni smeštaj apartmani u novoizgrađenim vilama su prava stvar.

Lokacija

Bovansko jezero
Soko Banja