Izletište Kalinovica

Izletište Kalinovica se nalazi na 5 km od centra Sokobanje, na planini Ozren. Kolima se asfaltnim putem stiže za 10 min a pešaka za sat vremena. Iz centra grada treba pratiti putokaze za Očno. Kada prođete Restoran X, nakon 250 m skrenite levo i samo pratite put. Pred kraj puta se dolazi do skretanja na desno gde je i označen put za Kalinovicu. Pravo se nastavlja za izletište Očno.

Kalinovica je prostrana, ima izvor čiste pijaće vode, drveni mobilijar i odlično je za porodične izlete. Izletište čini gornji deo gde je na početku veliki parking, tereni za fudbal i odbojku ili badmington i klupe sa stolovima sa uređenim mestima za roštiljanje. Nadalje kreće zimzelena šuma, puna staza koje vode do drugih delova izletišta. Stazom naniže se stiže do donjeg dela gde je izvor čiste pijaće vode pored koga su drvena klupa i sto. Levo od izvora počinje livada sa obiljem lekovitog bilja kao što su nana, matičnjak, majkina dušica, hajdučka trava, kantarion, itd.

Od izletišta na 150 m je i privatno gazdinstvo Kalinovica gde možete probati domaće specijalitete ove porodice. Uvek je na meniju zdrava domaća hrana kao što su kajmak, sir, razne vrste pečenja, domaća rakija i vino, med i džem. Deca se mogu zabavljati u park za decu a tu je i nezaboravno jahanje poni konjića. Ovde možete iznajmiti i smeštaj. Od ovog objekta se pružaju predivne biciklističke staze koje prolaze kroz živopisne Ozrenske livade.

Od izletišta Kalinovica se stiže asfaltnim ili šumskim putem do sledećeg izletišta poznato kao Očno.

Lokacija

Izletište Kalinovica
Ozren