Vrmdžansko jezero pokraj Sokobanje

Izletište Vrmdžansko jezero se nalazi na 4 km od sela Vrmdža, ili na 14.5 km od same Sokobanje u plodnom podnožju planine Rtanj gde su pašnjaci. Samo područije je veoma bogato prirodnim lepotama, od prelepih pašnjaka preko predivnih proplanaka do prirodno izvajanih stena. Ispunjava ga veoma čist vazduh kao i bogatstvo lekovitog bilja i šumskog voća, pečuraka i izvora hladne pijaće vode. Na planini Rtanj raste oko 60 endemskih vrsta lekovitog bilja – ima ih samu tu i nigde drugde. Svake godine se održava manifestaciju Sveti Jovan Biljober 7. jula za koju posebno dolazi veliki broj stručnjaka iz Srbije. Dok traje ova menifestacija smeštaj u Sokobanji je teže naći.
 

Vrmdžansko jezero je prirodnog porekla

Nastalo je od velike kiše i topljenja Rtanjskih lednika na mestu velikog levkastog udubljenja opisano kao ambis. Kako je naišla velika voda, pokupila je suve otpale grane kao i seno i time napravila čep koji je zapušio dno levka tako da voda nije mogla više da otiče. I dan danas je jezero hladno i bistro. U njegovoj blizini je i Pakleška reka koja i protiče kroz selo Vrmdža kao i rečica Oravica.
U jezeru ima riba kao što su karaš, babuška, bodorka, šaran a nekad je puštana i kalifornijska pastrmka. Zbog niske temperature vode, ove ribe ne dostižu svoju pravu veličinu. Poribljavanje je izvršila USR Moravica.

Pored prelepe prirode selo nudi i smeštaj svojim posetiocima. Zadnjih godina selo ima dobrih privatnih ponuda i dobro je posećeno. Svi posetioci bivaju oduševljeni pravom domaćom hranom i pravim etno specijalitetima, kao i gostoprimstvom meštana. U selu, 7 domaćinstava nudi privatni smeštaj po veoma pristupačnoj ceni, a postoji i opcija za pansion gde dobijate 3 izvanredna oborka.
 

Selo Vrmdža nudi zdravu hranu

Kako je smešteno u veoma zdravoj sredini, hrana koja se tamo proizvodi i pravi je jednostavno izvrsna. Ukoliko želite sami da se uverite, obavezno posetite etno restoran - Vodenica kod deda Mije. Tu možete jesti pravi rtanjski sir, med i džem od šumskog voća, probati domaće pite od sukanih kora i lepinje sa kajmakom. Od nedavno ovo gazdinstvo nudi apartmane u okviru bungalova.

Napomena: Za rtanjsko jagnje se još uvek ne zna da li spada u slano ili slatko.

Etno restoran je smešten uz malu Paklešku rečicu a na 700 m od njega je jezero. U restoranu ima hladnu izvorsku čistu pijaću vodu koje se čovek prosto ne može napiti.

Od pre par godina su ovo selo naselili i strani državljani. U selu je i Crkva Svete Trojice iz XIII veka- dozidane 1818. godine, kao i tereni za košarku i mali fudbal. Selo je specifično po svojo strukturi. Razbijenog je tipa i sastavljeno od 4 zaseoka, za razliku od klasičnih Srpskih sela koja su zbijenog tipa. Tako ovo naselje ima dužinu oko 5 km.

Puta do sela Vrmdža je renoviran tako da se brzo stiže do nejga.

Lokacija

Vrmdžansko jezero
selo Vrmdža