Vazduh u Sokobanji i ruža vetrova

Vazduh koji ispunjava Sokobanju definiše ruža vetrova i harmonija prirode i reljefa. Bogat je kiseonikom i ozonom što je odlično za život i smeštaj. Soko Banja nema jakih vetrova dok šuma ima u izobilju. Vazdušni pritisak je povoljan za život jer je bez naglih promena što je bitno za karidiovaskularna i pluća oboljenja. Sa Ozrena, danju struji čista i sveža vazdušna struja koju leti rashlađuje rosa, te se skoro nikada ne oseća vrućina što i puni smeštaj Sokobanje. Zahvaljujući brojnim lekovitim izvorima koji su bogati radioaktivnim gasovima, svaki gost je za vreme boravka u Banji, izložen blagoj prirodnoj inhalaciji. Ona dobija ružu vetrova sa planina Ozren i Rtanj, o čemu svedoči i pravac rasta visokog drveća. Mesto gde on bukvalno opije čoveka je park Vlasina na Ozrenu.

Prisustvo pozitivnih i negativnih jona u etru, odnosno povoljna jonizacija, osvežava i okrepljuje čovekov organizam. U okolini u prečniku od 30 km nema fabričkih dimnjaka, pa samim tim ova banja nema ni zagađene vode ni zemljište. To dokazuje i ptica vodomar koja je vrlo osetljiva na zagađenu okolinu. Ovu pticu možete videti na izletištu Lepterija gde je na putu za Sokograd izvor pijaće vode koji se po njoj zove.

Nad kotlinom postoji stalno kruženje svežeg planinskog šumskog vetra. Vazduh, Soko Banja koristi i za lečenje ozbiljnijih plućnih bolesti. Noću, hladan vetar koji se spušta sa Rtnja i Ozrena ka Moravici donosi prijatnu svežinu letnjim noćima. Meštani ga zovu noćnik. Zimi često duva jugo, koji brzo povišava temperaturu, topi sneg i isušuje zemljište.
Vrednost vazdušnog pritiska u kotlini je veoma važan za sve bolesnike koji dolaze na lečenje i smeštaju se u Sokobanji, jer je dokazano da mala promena može značajno da utiče na brojne bolesti. Tako je ona prirodno lečilište.