Seoski turizam i smeštaj opštine Sokobanja

Smeštaj seoskih domaćinstva je privukao veliku pažnju mnogih turista Sokobanje. Neki od njih su postali redovni gosti, a neki i meštani sela. Kažu da ih je ovakav sklad prirode jednostavno opčinio. Putevi do sela su renovirani i lako i brzo se stiže do njih pa je seoski turizam poslednjih godina doživeo pravu ekspanziju.
 

Sela u podnožiju planina Ozren, Rtanj, Devica i Bukovik

Ona su smeštena u zdravoj i ekološkoj sredini koju ispunjava ruža vetrova bogata kiseonikom. Ti krajevi Sokobanje su bogati pečurkama i raznim šumskim voćem, neverovatnog ukusa. Priroda oko njih je pitoma i dobra je za šetnju ili planinarenje kao i za planinski biciklizam. Staze su vidno obeležene pa ko voli nek izvoli!

Seoski smestaj Sokobanja neguje kroz popularne cene usluga u turizmu. Domaćinstva koja se bave izdavanjem nude i ishranu. Možete jesti pravi domaći sokobanjski sir, kiselo mleko ili kajmak vrhunskog kvaliteta i ukusa boraveći u privatnom smeštaju sela. Etno specijaliteti su vam u redovnoj ponudi kao i ekološko voće i povrće. Pored čiste izvorske vode možete piti i čajeve od šumskog i livadskog lekovitog bilja. Veoma popularan i nadaleko dobro poznat je Rtanjski čaj kao endemska biljka koja jedino raste na planini Rtanj.
 

O ruralnom turizmu u Sokobanji

Turizam na selu se naziva i ruralnim turizmom i on predstavlja oblik ekološkog ili eko turizma. Karakteriše ga arhitektura naših sela kao i način života stanovnika u skladu sa prirodom i reljefom kraja. To govori da svako selo ima svoju priču i posebno je na svoj način. Sela danas imaju i lepe ugostiteljske objekte kao i veći broj prodavnica koje su dobro snabdevene. Boravak u smeštaju nekom od njih vam može biti jedno lepo iskustvo uz kvalitetan i ispunjen aktivni odmor.
Neka sela u Sokobanji se nalaze pored samih kupališta kao što je selo Trubarevac za koje se lepi Bovansko jezero. U Trubarevcu uglavnom borave ribolovci za koje je jezero Bovan pravo bogatstvo kapitalnih primeraka riba. Trubarevčani se dugo bave izdavanjem privatnih smestajnih kapaciteta, tako da je i ponuda veoma dobra. Izdavanje na Bovanskom jezeru je veoma aktuelno od ranog proleća do kasne jeseni.

Seoska naselja su dobro saobraćajno povezana sa magistralnim putevima koje je Soko Banja nedavno i rekonstruisala.