Izletište Očno

Izletište je dobilo ime po klinici za očne bolesti koja je baš tu izgrađena zbog prirodnog lekovitog, biostimulišućeg i isceliteljskog efekta. Iz cele Srbije ovde dolaze pacijenti za lečenje raznih oftamoloških oboljenja. Kako oni kažu, boravak u predivnom zelenilu koje ispunjava ruža vetrova, uz veliku koncentraciju negativnih jona, ubrzava njihovo izlečenje. Ovde se uspešno leče bolesti žute mrlje i očnog dna kao i katarakta. Sedamdesetih godina je ovde dolazili na rehabilitaciju političari i radnici JAT-a.

Izletište je na 5 km od Sokobanje, na 600 m nadmorske visine. Pre njega je skretanje za izletište Kalinovica. Međusobno su ova dva izletišta povezana šumskim putevima. Očno čini jedna velika livada oivičena borovom, hrastovom i bukovom šumom. Na sred livade je samo jedna velika zaravnjena stena koju danas naziva narod Kamen ljubavi. Po verovanju, par koji se voli i posedi malo na steni, ostaje zajedno celog života. Neki kažu da su se ovde sastajali Hajduk Veljko i Čučuk Stana.
Na potez od Kalinovice do Očnog se danas može naći i smeštaj za izdavanje.

Ovaj prirodni park ima dosta klupa i stolova za sedenje pa je za izlete idealan. 
3 km odavde se putem stiže do izvora hladne pijaće vode koga je narod nazvao Šopor, a 1 km dalje i do zaštićenog područja izuzetnih odlika Vlasina.

Lokacija

Izletište Očno
Ozren