Crkvena opština Soko Banja i manastiri

Crkvena opština Sokobanja ima sledeće crkve u samoj banji : crkva Sv. Preobraženja Gospodnjeg, crkva Ognjena Marija, Manastir Jermenčić, Crkva rođenja Presvete Bogorodice. Inače crkvena opština ima još nekoliko crkvi koje se nalaze u okolnim selima.
 

Crkva Sv. Preobraženja Gospodnjeg

je smeštena u samom centru Soko Banje. Sagradili su je italijanski majstori 1892. u srpsko-vizantijskom stilu na inicijativu mitropolita Mihaila (poglavara u SPC u 19. veku), čija se bista nalazi u samoj porti. Pročitajte više o crkvi Preobraženja Gospodnjeg
 

Crkva rođenja Presvete Bogorodice

je najznačajniji sakralni kulturno-istorijski spomenik u sokobanjskom kraju. Nalazi se na oko 3 km od centra grada, na izletištu Lepterija. Pored vrednih fresaka nepoznatog autora, karakterišu je otvori u vidu puškarnica, poput onih na crkvi Sv.Petra i Pavla kod Novog Pazara. To je potvrda da su obe građene u isto vreme, posle 1557. godine, nakon obnove Pećke patrijaršije. Jedna je od najstarijih u Srbiji i pod zaštitom je države. Danas opština održava crkvu Presvete Bogorodice a i turisti je redovno posećuju.
 

Crkva Velikomučenice Marine - Ognjena Marija

Crkva Ognjena Marija, se nalazi na 2 km od centra Sokobanje, u delu Gradašnica, koji je dobio ime po istoimenoj rečici. Ispod crkve se nalazi izvor za koji narod smatra da je sveti i lekovit. Predpostavlja se da je na tom mestu bila jedina crkva u blizini Sokobanje u vreme Turaka, jer Turci nisu dozvoljavali upotrebu crkvenih zvona. Pored današnje crkve Velikomučenice Marine je otkriven (odkopan) nadgrobni spomenik popadiji Petkani koji je i jedini svedok o postojanju crkve.
 

Manastir Jermenčić

su podigli Jermeni bežeći pred Turcima na Ozrenu, tri godine nakon Kosovske bitke (1392. god.). Kaluđeri su sa Ozrena zajedno sa Srbima koje je predvodio Čarnojević pobegli preko Save i na Fruškoj gori podigli manastir Remeta. Poslednjih godina, na dan Sv. Arhangela Gavrila i Mihaila, 26. jula brojni gosti i meštani Sokobanje posećuju manastir Jermenčić na Ozrenu.
 

Crkveni konak

iz HVII veka u Jošanici, autentična građevina sa sačuvanom etnološkom zbirkom veoma vrednih predmeta starih oko 300 godina. Neobične posude za domaćinstvo (za služenje kačamaka, mešenje hleba), kantari sa različitim religijskim obeležjima (krst i polumesec).