Crkva rodjenja Presvete Bogorodice

Crkva rodjenja Presvete Bogorodice se nalazi na 2.5 km od centra, u predelu PIO Lepterija. Smatra se da je crkva iz 13. ili početka 14 veka i da su njeni ktitori bili Stefan i Vuk, sinovi cara Lazara. Srušena je kad i Soko grad, kada se turski beg Hamus odmetnuo od sultana i zauzeo ovo utvrđenje. Kao kazneni odred sultan šalje Musu Kesedžiju koji ruši utvrđenje Sokograd 1413. kao i ovu crkvu.

Po narednoj legendi, tada se pojavio lik Majke Božije u steni preko puta crkve kao odrgovor na rušenje hrišćanske svetinje. Po drugoj legendi, lik je nastao kada je Majka Božija bežala od rimskih vojnika i sakrila se u toj steni. Vojnici prođoše pored nje, ne spazivši je. Kada se odvojila od stene, iza nje ostade uklesan njen lik.

Danas se u crkvi okuplja i veliki broj turista koji posećuju izletište Lepterija.

90-tih godina XX veka narod se tu okupljao na Veliki Petak jer je iz te stene, koja nosi lik Bogorodice, tekla bela voda, nalik na mleko. Da li se zbog našeg maloverja i greha ta pojava više ne dešava?
 

21. septembar je dan rođenja Presvete Bogorodice


Vekovima se nije znalo da je na tom mestu već postojala crkva. Ispod mesta gde su se nalazili temelji crkve, nalazilo se svetilište posvećeno Svetoj Petki. Način na koji je podignuto to svetilište je veoma interesantan. Naime, jednoj starici Olgi se u snu javila Sveta Petka i rekla da na Lepteriji postavi krst i uredi to mesto u posveti njoj u čast. Dugo vreme je crkvište održavao deda Vlada. Imao je veliku želju da na tom mestu ozida crkvu Svete Petke. Kada je počelo raščišćavanje terena iznad crkvišta su nađeni vekovima pod zemljom sakriveni stari temelji crkve. Oko starog temelja su nađeni ostaci 5 grobova. Deo kostiju je poslat u Beograd na ispitivanje a drugi deo se čuva u novosazidanoj crkvi.

Danas se ona aktivno održava i otvorena je svakog radnog dana od 09-18h, vikendom od 10-19h.

Lokacija

Crkva rođenja presvete Bogorodice
Izletište Lepterija
Telefon: 066 8000580